Лазерна терапия на съдове, ангиокератоми и хемангиоми

Лазерната терапия на различни съдови увреждания се прилага от 1970 г. В последните години с въвеждането на нови дължини на вълните и на регулируема продължителност на импулса при Nd:YAG-лазера, тя става много по-безопасна и ефективна, максимално щади пациента и елиминира риска от усложнения и странични явления. Напредъкът в лазерните технологии доведе до революция в лечението на силно изразени вени, синкави капилярни мрежи по лицето, ангиокератоми, хемангиоми, съдови малформации по долните крайници.

Какъв е принципът на действие?

Хемоглобинът и оксихемоглобинът са основната цел на Nd:YAG лазерната светлина. Енергията се абсорбира от кръвта в съдовете, генерира се топлина и стената на съда се разрушава. В резултат на това вената загива, а естествените процеси в тялото изчистват венозната тъкан за период от няколко дни до няколко седмици. Най-общо с Nd:YAG могат да се третират вени с диаметър 4 mm. При Nd:YAG лазерната терапия на съдовите лезии се използват два метода: избирателна фототермолиза и хомогенна фототермолиза. Избирателната фототермолиза се използва за повърхностни червени вени. Тя се получава, когато се използва дължина на вълната, която се абсорбира в кръвта (хемоглобин и оксихемоглобин). Щитът от коагулирана кръв в горния слой запазва голяма част от третираната област незасегната.

Хомогенната фототермолиза е идеално средство за по-големи и по-дълбоко разположени вени. При нея се използва фактът, че кръвта съдържа протеини със специфичен коагулационен фактор, по-чувствителни към температура в сравнение със заобикалящите тъкани.

Колко процедури са необходими?

Пациентът трябва да очаква няколко терапевтични серии, ако желае напълно изчистване на съдовете. Значение за продължителността на лечението има видът на съдовите увреждания, размерите, дълбочината им, както и типът на кожата. Важно е да се знае, че реабсорбцията на съдовете е различна при различните хора и периодът за пълно възстановяване може да трае от няколко дни до няколко седмици. Трябва да се отбележи, че лицевите вени са склонни да се развиват повторно във времето. Затова се препоръчва с пациента да се обсъди план за поддържане, чрез които да се следят резултатите и да се назначават нови процедури, ако е необходимо.

Има ли някакви ограничения след процедурата?

Да, поне 3 дни трябва да се избягват горещи бани. Може да се използва душ (по-ниските температури са препоръчителни), ако след това еластичният бандаж се поставя отново. Три дни трябва да се избягват физически упражнения, тъй като те повишават кръвния поток и могат да предизвикат проблеми в кръвоносния съд. Необходимо е да се използва слънцезащитен крем минимум 6 седмици.