Дерматологичен подход при терапия на белези

на .

Лечението на белезите по кожата е труден процес, но съвременната дерматология и естетична медицина правят отстраняването им възможно. За най-новите терапии, които се прилагат в DERMAPLUS, разказва управителят на клиниката д-р Магдалина Гюрова в последния брой на списание „Beauty WOMAN”. Публикуваме интервюто със съкращение.

ДЕРМАТОЛОГИЧЕН ПОДХОД
ПРИ ТЕРАПИЯ НА БЕЛЕЗИ

Какъв терапевтичен подход използвате във вашата практика за лечение на белези?

Когато говорим за белези по кожата, трябва да отбележим, че те са различни: от акне, различни травми (механични, химични, термични), както и постоперативни. Самите белези могат да имат различен цвят- хиперпигментни, хипопигментни и еритемни. Могат да са на нивото на кожата, могат да бъдат вдлъбнати – атрофични и хипертрофични. Някои белези имат склонност да нарастват спонтанно и се наричат келоиди.

Когато започваме терапия на белезите, много е важно да се определи типът белег, за да може дерматологът да избере най-правилния подход за третиране. При белезите, които са атрофични, т.е. липсва подкожна мастна тъкан и слоевете на епидермиса и дермата са редуцирани, се използват продукти, които дават обем, като хиалуроновата киселина, стимулатури на колагеносинтезата в комбинация с аблативни и неаблативни лазери. При хипертрофичните (надигнатите) белези отново се комбинират лазери (неаблативни) с лекарства, които потискат синтеза на колаген – кортикостероиди, цитостатици или имуномодулатори. Тези препарати се прилагат локално под формата на разтвор, крем или интралезионално т.е. директно инжектиране в самия белег. Когато белезите са еритемни (зачервени), предпочитаме да работим с т.нар. съдови лазери PDL и NdYag .

Разбира се в дерматологичната практика най-често срещаните са белезите от акне. Те също биват различни варианти в зависимост от формата: rolled up, icepick, boxcar.

Формата и дълбочината на тези белези определят терапевтичния подход: дали ще се работи само с фракселен лазер, ще се прилага ли субцизия (разкъсване на съединителната тъкан под белега),пънчова ексцизия (повдигане на тъканта със специален инструмент) или комбинация от тези дерматохирургични техники и лазерна терапия. Понякога, когато имаме по-голямо хлътване на белега, е необходимо да инжектираме и хиалуронова киселина.

Третирането на белезите е сложно начинание, зависи от знанията и уменията на дерматолога и разбира се техниката, с която разполага.

Доскоро за златен стандарт за третиране на белезите от акне се смятаха аблативните фракселни лазери (CO2, Er:Yag). Те обаче имат редица негативи, като бавен възстановителен период от 7 до 10 дни. Поради нарушение на целостта на кожата е възможно да се провокират вирусни, микотични и бактериални инфекции, продължително зачервяване и риск от хиперпигментации. В последно време дерматолози предпочитат неаблативните фракселни лазери с дължина на вълната 1540-1565nm. С такава лазерна система Sellas Evo работим в DERMAPLUS.

С какво се отличава лазерът Sellas Evo от останалите на пазара и какви естетични проблеми на кожата могат да бъдат решени с помощта му?

Този лазер е неаблативен фракселен лазер с дължина на вълната 1540nm, която се абсорбира от водата като хромофор. Дълбочината на проникване може да достигне до 1 400µm. Достатъчно дълбоко, за да влияе на структурите в дермата, като предизвиква микроскопични колони от термични наранявания на дермалната тъкан, но без да уврежда епидермиса. Поради тази специфика на действие възстановителният период е много кратък и страничните ефекти са много по-малко отколкото при аблативните фракселни лазери. Sellas Evo е подходящ за използване при третиране на белези от акне, различни видове белези от операции и травми. Особенно ценен е при терапията на хипертрофичните( надигнати) цикатрикси и при белезите с хипер- и хипопигментации. Този лазер се смята за златен стандарт при третирането на стрии, включително и стари. Поради стимулиране на колагеносинтезата се използва за лазерно подмладяване на кожата, като може да се обработват всички части на лицето, включително и клепачи.

Наблюдават ли се странични ефекти и има ли противопоказания за прилагане на лазерната процедура при третиране на белези?

При третирането с неаблативен фракселен лазер може да има зачервяване в рамките на 24-72 часа, лек оток, сухота на кожата. Както при всички лазерни процедури може да се активира херпесна инфекция. Постинфламаторни хиперпигментации се наблюдават при пациенти V-VI фототип. При пациенти с активно акне може да се провокира обостряне на състоянието. Всички тези странични ефекти могат да се предотвратят с приложението на подходящи лекарствени и козметични препарати преди и след процедурата.

Противопоказанията са бременност, кърмене, прием на ретиноиди, кожни заболявания като псориазис, лихен рубер планус, витилиго и др., пациенти с активна инфекция и нарушена цялост на кожата. Като относителни противопоказания са пациенти, склонни към келоиди и хиперпигментации.

Колко е дълъг възстановителният период?

Възстановителният период зависи от проблема , който третираме, зоната на третиране и параметрите на лазера, които използваме. Стандартно пълното възстановяване е от 1 до 3 дни, като третираната зона е леко зачервена и оточна. Леко парене и дискомфорт обикновено се усеща до 24 часа след процедурата.

Как протича процедурата? Какво е необходимо да се направи преди и след нея от страна на пациента?

Преди процедурата на първо място пациентът трябва да бъде прегледан и запознат със страничните ефекти и очакваните резултати. Много е важно да се уточни съпътстващата терапия преди и след процедурата (добра фотозащита, хидратантен крем и при нужда антивирусни медикаменти). Желателно е, ако се третират белези от акне, активността на заболяването да е потисната.

Самата процедура е дискомфортна, усеща се леко боцкане и парене. Зоната, която третираме, се обработва с няколко паса, като успоредно кожата се охлажда и това намалява неприятното усещане.

Принципно колко процедури са необходими за заличаване на различните видове белези?

Борят на процедурите се определя от типа белег, като средно е около четири за добро повлияване. Когато искаме перфектни резултати, може да се наложат и повече процедури.

Необходима ли е последваща специална козметична грижа след процедурите, за да се постигне по-бърз и по-добър терапевтичен резултат ?

След процедурите с лазер е необходимо поне един месец да се използват препарати с висок фотозащитен фактор. Желателно е пациентът да не се излага дълго време на слънце, да не ходи на плаж , дори и с фотозащита минимум 30 дни след последната процедура. В зависимост и от типа белег назначавам при нужда и медикаментозна терапия, като кортикостероид или имуномодулатор под формата на крем. Смята се, че след лазерно третиране усвояването на локалните препарати е много по-голямо и съпътстващата терапия е много по-ефективна т.е. има потенциране на ефекта.